woensdag 4 november 2009

De bibliotheek en 2.0

Mensen zijn dol op hun computer, daar moeten de bibliotheken gebruik van kunnen maken, 2.0 is een vorm die daarvoor geschikt zou kunnen zijn. Als je van de mensen, die de bibliotheek op hun computer hebben gevonden, hoort hoe “dolgelukkig” ze zijn met de mogelijkheden die de bibliotheek online hen nu al biedt, moet de successtory van de bibliotheek via internet lopen, alleen moet “het” nog meer bij de mensen gebracht worden. Ik denk dat mogelijkheden van bijvoorbeeld een 2.0-vorm, hoewel wij die mogelijkheden nu nog niet allemaal zien, voor de bibliotheek behoorlijk onuitputtelijk zijn. In de 2 filmpjes hier ergens ver onder op deze blog, wordt een soort persoonlijke bibliotheek-Hyve, aangepast aan de leeftijdscategorie, besproken, een erg goed idee, vind ik persoonlijk. De mensen zijn dol op hun computer, vooral ook de visuele aspecten daarvan, houden van lijstjes, en delen hun interesses graag met anderen. Ook het idee van bibliotheekgadgets of –widgets, die je van Hyves of Space meteen naar je bibliotheek-Hyve brengen vind ik erg slim.
Veel van die mensen die al echt de bibliotheeksites gebruiken, reserveren erg veel vanuit hun huiskamer. Misschien is dat helaas ook wel een beetje de toekomst van de bibliotheek, een soort afhaal-Chinees. Thuis je boek opzoeken, gratis reserveren, en ophalen wanneer je ook weer via je computer een mailtje krijgt dat het boek voor je klaar ligt. Niet eerst kijken op de site of het er wel of niet is, nee gewoon dat boek wil ik lezen, klik en gereserveerd is het boek, de mensen willen ook gemak en keuzevrijheid, geen beperkingen van wel-/niet aanwezig of reserveringskosten.
Dus moeten we er denk ik wel voor zorgen dat de bibliotheek en de bibliotheeksites meer te bieden hebben dan reserveren alleen.
In iemand anders’ blog las ik bijvoorbeeld het idee om via RSS mensen op de hoogte te houden van nieuw verschenen boeken in hun favoriete genre, een erg goed idee, vind ik tenminste en ik heb geen idee of het al bestaat. Ik denk ook dat er naar mogelijkheden gezocht moet worden om interactie te creëren tussen de leners en de bibliotheek, de succesvolste sites op internet zijn interactief. De mogelijkheid om je reactie of mening over een boek te geven op een bibliotheeksite bijvoorbeeld. Mensen willen graag publiekelijk hun mening geven over iets dat hen boeit en commentaar geven op de mening van anderen over datgene wat hen boeit. Kijk hoe succesvol die discussieforums over allerlei onderwerpen op internet zijn, daar zullen vast ook al discussieforums over boeken bij zitten, mensen met dezelfde interesse zoeken elkaar graag via internet op en dat moet de bibliotheek toch ook kunnen realiseren. Misschien kan de bibliotheek voor de leden speciale online-2.0-leesclubs mogelijk maken of Hyves waar mensen vanuit hun persoonlijke Hyve samenkomen met de voorkeur voor een bepaald genre of een bepaalde schrijver. Mogelijkheden dus voor de mensen om mee te doen met de bibliotheek. Persoonlijk denk ik dus wel dat er mogelijkheden zijn voor de bibliotheek en zoiets als een 2.0.